1 Views· 04/16/24·

Omuz Tendon Yırtığının Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


aquelentworth
3 Subscribers

Omuz Tendon Yırtıkları Nedir?
Omuz kas yırtıkları, omzu hareket ettiren, yukarı doğru kalkmasını ve içe dışa çevrilmesini sağlayan dört adet kastan birinin veya birkaçının yırtılmasına verilen isimdir.

Omuz kas yırtığı iki türlü oluşabilmektedir. Birincisi birtakım travmalarla
düşme, çarpma, sporcularda görülen ya da büyük kazalarda ortaya çıkan omzun yerinden çıktığı ya da kırıldığı durumlara eşlik eder şekilde omuz kas yırtığı görülmektedir. Ayrıca omuz kaslarının ve omuz ekleminin aşınmasına bağlı yırtıklar oluşmaktadır. Buna dejeneratif yırtık denilmektedir. Dejeneratif aşınmaya bağlı yırtıklar özellikle kırk yaş sonrasında daha sık görülmektedir.

Omuz Tendon Yırtıklarının Belirtileri Nelerdir?
Hastaların şikayetinde yine ağrı ön plandadır. Bütün kas iskelet sisteminde olduğu gibi
omuzda kas yırtıklarında da hastanın ağrısı olmaktadır. Bu ağrı aynı omuz sıkışma hastalığındaki gibi omuz, kol yukarı kaldırdığı zaman ya da kol dışarıya doğru çevrildiği zaman omuzda ortaya çıkan ağrı şeklinde oluyor.

Ağrının geceleri artma özelliği göstermektedir. Hastalar bu şikayet nedeniyle sıklıkla doktora başvurmaktadır. İhmal edilmiş yırtıklarda da omuz ekleminde birtakım kireçlenme, aşınma, hareket kısıtlılığı gibi problemlerle hastalar hastaneye başvurmaktadır. Ama ana şikayet ağrı ve kolda güç kaybıdır.

Omuz Tendon Yırtıklarında Teşhis ve Tedavi Nasıldır?
Muayeneyle birlikte röntgen ve MR hastalığın teşhisinde önemlidir. MR'ı kullanıyoruz.
MR'la kaslardaki yırtığın hem derecesini, hem kaç kasın yırtıldığını hem de tedaviye uygun olup olmadığını, hangi tedavinin gerektiği kolaylıkla değerlendirilmektedir.

İşlemin ardından hastanın yaşına, aktivite düzeyine ve beklentilerine göre bir tedavi planı hazırlanmaktadır. Omuz kas yırtıklarının tedavisinde çoğunlukla cerrahi gerekmektedir.
Ancak tüm kasın yırtılmadığı, güç kaybının olmadığı durumlarda konservatif yani ameliyatsız tedaviden de fayda görülmektedir.

Ameliyat sonrası iyileşme süreci tendonun kemiğe dikilmesi nedeniyle uzun sürebilmektedir. Bu süreçte hastalara kol askısı verilmektedir. Hasta iyileşme sürecinde fizik tedavi ve egzersizlerle desteklenmektedir.

Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Medipol Mega Üniversite Hastanesi

Bilgi ve randevu için 444 70 44 I https://bit.ly/3MCaEc7

#omuz #OmuzTendonYırtığı #ortopedivetravmatoloji #medipol

Show more

Up next


0 Comments